Sexkarantene

Jeg har lyst å skrive om noe som ikke snakkes nok om: sex og samliv etter behandling. Jeg var rimelig nervøs første gang jeg skulle snakke om det i foredrag for pasienter, men responsen jeg fikk har gjort at det er et fast innslag når jeg forteller hva som har vært viktig for meg. Oppfordringene om å vente med å date to år etter behandling kan virke ganske heftig – fortjener vi ikke å elske og bli elsket når vi har fått rusen ut av kroppen? Joda, men klisjeen stemmer: vi må elske oss selv først.

Date med høy promille
Da jeg var i aktiv rus hatet jeg meg selv så mye at det hadde lite å si hvem den andre personen var. Det var bare veldig viktig at det var noen som likte meg siden jeg ikke likte meg selv. Her tror jeg mange kan kjenne seg igjen – både som den rusavhengige og den andre parten. Ofte blir den andre medavhengig, eller så har man funnet lykken med noen som elsker rusen like intenst. Ingen av delene er slik jeg ser for meg at kjærlighet skal være.

Date som rusavhengig er heller ikke så sjarmerende kan jeg fortelle deg. Jeg kunne klage til venninner over at det ofte ikke ble en andre date og litt sympati fikk jeg nok, men sannheten var ofte at jeg hadde klart å ødelegge kvelden helt selv med å være rusa. Hater å innrømme det, men skal jeg få frem budskapet i denne bloggen kan jeg ikke pynte så mye på sannheten. Men så kom bunnen og de 12 trinn på en gård i Vestfold. Svevende på en rosa, rusfri sky syntes jeg terapeutene var slemme som sa jeg helst ikke skulle date noen på to år. Tre år senere var jeg så utrolig glad for at jeg ventet.

Meningen med karantene
Har rus vært en del av livet siden man var 14 så sier det seg selv at i en alder av 33 så er man mildt sagt forvirret uten. Jeg trengte tid for å finne ut hvem jeg var uten rusmidler og det livet som følger med. Fem år senere jobber jeg enda med det, forskjellen er bare at jeg nå liker meg selv igjen og er trygg på den jeg er. Det unner jeg alle som sliter. Så ja, jeg ventet hele tre år før jeg torde lage meg en profil på en datingside. Men…skulle jeg skrive at jeg var avholds? Jeg så jo lang vei at vinkvelder var en veldig populær aktivitet. Jeg skrev jeg var avholds og bare klappet igjen pc-en. Da jeg åpnet den igjen dagen etter var det mange som hadde skrevet til meg og de fleste sa hvor kult de syntes det var at jeg var avholds. Karantenetiden var nå snart over.

Kaos og nytelse
Før min første edru date kastet jeg opp fordi jeg var så nervøs. Date uten å drikke virket helt fjernt for meg. Han visste i korte trekk om min bakgrunn og to colaer ble til og med til et kyss på operataket. Flere dates fulgte, også skjønner man jo at til slutt skal man mer enn å bare kline på bygninger i byen. Dette er skremmende når man i så mange år ikke hadde sex uten å være påvirket av et eller annet. Jeg skal ikke skrive om sexlivet mitt her, men skal bare si at det var noe helt annet å ha sex med et klart hode. Det handler ikke bare om at jeg var tilstede og kjente alt ut i fingertuppene, men om intimiteten. Mange tror jeg snakker om sex når jeg er med på pasientundervisning, men jeg snakker egentlig om følelser. Når hormoner herjer i kroppen, og følelser du hadde glemt du hadde raser gjennom deg er det et rush som kan minne om rus. Et rush som kunne skapt mer kaos enn nytelse da jeg enda var forvirret over alt her i livet.

Ærlighet varer lengst
Det ble ikke like lett å være tett på en person igjen som jeg trodde. Det skal mye til å kunne bare kaste seg inn i det om når jeg enda var sårbar. Det å være den som nå gjorde det slutt istedenfor å alltid bli dumpet var noen helt nytt for meg. Det ble mye nytt på en gang. Men jeg ville aldri vært erfaringen foruten og budskapet mitt er å følge magefølelsen, tørre å være ærlig – spesielt med deg selv. Det er mange som ikke vil dra på en date uten alkohol, og det er helt normalt. Men jeg har fått erfare at det er mange som ikke har noe imot det i det hele tatt og synes det er ganske kult med en som er avholds!

Fall for deg selv
Jeg skal ikke fortelle noen når det er rett å prøve å møte den rette etter behandling. Noen trenger to år, andre to dager. Noe jeg har erfart når jeg tematiserer dette i møte med pasienter er at det snakkes for lite om dette i behandling. Man tar ikke på alvor hvor sårbart og nytt dette med følelser, kjærlighet og sex kan være i det nye rusfrie livet. Det snakkes om alt annet som er sårbart når vi klarer å overvinne rusen, sex og samliv burde være like aktuelt etter min mening. Når følelser og hormoner løper løpsk kan alt kan bli skjebnesvangert. Min erfaring er at jeg måtte først bli glad i meg selv før jeg kunne tillate meg å sette så mye følelser i sving. Jeg unner alle å bli elsket, like mye som jeg unner deg å beundre deg selv før du faller for noen andre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s